Vi jobber for at barn som trenger å bo utenfor hjemmet, skal få bli Sandefjord. Det er ofte best for dem å fortsette å bo i nærheten av familie, venner, skole og fritidsaktiviteter. Fosterforeldre har mulighet til å gi disse barna og ungdommene omsorgen og støtten de trenger for å utvikle evnene sine og stå støtt på egne ben som voksne.
Hva er et fosterhjem?
Et fosterhjem er et privat hjem som har den daglige omsorgen for barn som ikke kan hos foreldrene sine i kortere eller lengre perioder. Fosterforeldre er vanlige mennesker med stabile og rolige liv, som har hjerte for å gjøre en forskjell for barn og unge som trenger det. Du må ha kjærlighet, raushet og tålmodighet, husrom og hjerterom.
Slekt og nettverk
Barn og unge som trenger fosterhjem, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner. Dette gjør overgangen lettere og oppleves tryggere for barnet.
Når det er bestemt at et barn ikke kan bo hjemme, undersøker barnevernstjenesten alltid om det er noen i barnets familie eller nære nettverk som kan være fosterhjem.
Ofte er det en god løsning at familiemedlemmer, slektninger, venner av familien, fotballtrenere eller andre i barnets nettverk blir fosterforeldre. Du kan bidra til trygghet gjennom å hjelpe et barn i ditt nærmiljø.
Besøkshjem, hybelvert og støttekontakter
Ikke alle har kapasitet til å være fosterhjem, men ønsker likevel å bidra og gjøre en forskjell for et barn. Sammen kan vi finne løsninger som kan være betydningsfulle for barn som trenger det.
Besøkshjem: Et hjem som barnet kan besøke noen døgn i måneden, enten som en avlastning for foreldrene/fosterforeldrene eller for å gi barnet gode opplevelser.
Hybelvert: Noen ungdommer er nesten klare for å bo for seg selv, men har fortsatt behov for oppfølging fra trygge voksne. Dersom du har en hybel/leilighet til utleie i boligen din, og ekstra kapasitet til å følge opp en ungdom, ønsker vi at du tar kontakt med oss.
Støttekontakt: Dette kan være noe for deg som ønsker å skape relasjon over tid og gjøre aktiviteter med et barn noen timer uka.
Vi tilbyr våre fosterhjem god oppfølging, tilrettelegging og hjelp til å håndtere vanskelige situasjoner:
· Grunnstøtte etter gjeldende satser.
· Gode og forutsigbare rammevilkår.
· Oppdekking av tapt arbeidsinntekt ved behov for frikjøp fra eget arbeid.
· Tilgjengelig kontaktperson for tett oppfølging.
· Tre måneder oppstartsveiledning ved innflytning.
· Individuell veiledning av våre familieveiledere ved behov.
· Kurs i ulike foreldreveiledningsprogrammer, som TBO-F, Tuning in to kids/teens,
· Veiledningsgrupper med andre fosterforeldre.
· Et fellesskap med andre fosterfamilier i kommunen.
Vanlige spørsmål
Barna som trenger fosterhjem, er som alle andre barn. De er ulike i alder, bakgrunn, interesser og behov. Noen ganger flytter søsken sammen. Mange av barna har opplevelser eller erfaringer som gjør at de trenger ekstra trygghet og støtte.
Alle barn og foreldre har rett til kontakt med hverandre. Vi ser på foreldrene som en viktig samarbeidspartner i barnets liv. Noen barn har ofte kontakt med foreldrene sine, mens andre ser de mer sjeldent og kanskje med tilsyn.
Bufetat har opplæring og vurdering av alle som vil bli fosterhjem. Dette gjøres i samarbeid med oss i kommunen. De som tar kontakt for å bli fosterhjem vil meldes på et kurs hos Bufetat, som tar ca. tre måneder. I denne perioden vil hjemmet få flere hjemmebesøk og samtaler, jobbe med e-læringer og delta i gruppesamlinger.
Mer informasjon og påmelding til kurset finner du på fosterhjem.no. Du kan også ta kontakt med oss direkte for en uformell samtale og mer informasjon.
Vi i Sandefjord er opptatt av å ta godt vare på fosterhjemmene våre, og trygge dem på at de ikke er alene. Hver familie får sin egen kontaktperson, og alle nye hjem får veiledning de første tre månedene og elles ved behov. I tillegg har vi jevnlig kurs og samlinger for alle våre fosterhjem. Vi tenker det er viktig å få være en del av et fellesskap.
Barn som skal flytte til et nytt hjem, trenger fosterforeldre som har forutsetninger for å gi dem omsorg, støtte og trygghet.
Selv om det finnes noen krav, er det et helhetsbilde som avgjør om du kan bli fosterforelder.
Personlige egenskaper som forståelse, varme og stabilt humør vil være viktige hos deg som vil bli fosterhjem. Det er også positivt om du og familien din har høy motivasjon til å gi omsorg til et barn i en sårbar situasjon.
Ellers kreves det at du har en stabil livssituasjon, generelt god helse og økonomi og ikke minst tid og overskudd til å ta vare på et barn som kan trenge litt ekstra.
Fosterhjem kan være både enslige og par, med og uten barn, likekjønnet eller med annen kulturell bakgrunn.
Ja, veldig gjerne. Dersom du kjenner til et barn som er i behov for fosterhjem, ta kontakt med oss.
Nyttige lenker:
Fosterhjem.no
Forskrift om fosterhjem
KS-satsene
Fosterhjemsavtalen
Faglige anbefalinger om økonomiske rammer for fosterhjem
Fosterhjemsforeningen.no