Programvare og personvern

Personvernregler for elevenes digitale hverdag.

I forbindelse med barns opphold i barnehage og skole, melder det seg ofte spørsmål som gjelder barnas personopplysninger. Når kan opplysninger utleveres, og hvilke opplysninger er det ikke greit å gi fra seg? 

Datatilsynets sider om "Barn, unge og skole" gir også gode, oppdaterte svar på disse spørsmålene. 

Tiltak rundt elever og enheter

Grunnleggende tiltak for å sikre elever mot uønsket innhold på nett 

Det er i dag flere ulike tiltak som skal begrense muligheten for elever å nå nettressurser som inneholder uønsket innhold. Nedenfor er det listet opp tiltak og gitt en grunnleggende forklaring på tiltaket. Noen av tiltakene vil kun fungere så lenge elever logger på med enhet levert av kommunen og kun når de er på skolen. De fleste av tiltakene vil også ha effekt utenfor skolens nettverk.

Trend Micro Web Security Filter 

Trend Micro Web Security Filter er et sikkerhetsverktøy som hjelper oss med å unngå farer på nettet. Det gjør blant annet følgende: 

  • URL-filtrering: Stopper elevene fra å besøke farlige eller upassende nettsider
  • "Tillatt-filter": Kan stoppe all trafikk og kun åpne for noen få tjenester
  • Applikasjonskontroll: Holder øye med og styrer apper som kan være risikable
  • Sandbox-analyse: Tester ukjente filer i et trygt miljø for å finne ut om de er skadelige

 Alle våre digitale enheter bruker denne løsningen. Den virker uansett om eleven er i vårt eller andre nettverk. 

Brannmur ut fra Sandefjord kommune 

Elever går i tillegg ut mot internett via Sandefjord kommunes nett når de er på skolen og hjemme. Denne tilgangen til nettressurser begrenses av brannmur som driftes av Sandefjord kommune. For elever er det satt begrensninger på ulike kategorier som leverandør av brannmur har innebygget. Disse kategoriene oppdateres jevnlig med nytt innhold og har vist seg å fungere bra. Hvilke kategorier som skal blokkeres er vedtatt i samarbeid mellom kommunalområdet og IKT. Dette tiltaket fungerer både når elevene er innenfor skolens nettverk, men har også effekt når elever er utenfor skolens nettverk. 

Kriposfilter og interkommunalt samarbeid 

I tillegg til kategoriene som blokkeres henter vi jevnlig oppdatert liste fra Kripos som inneholder sider som bør blokkeres for barn. Filteret oppdateres også manuelt gjennom interkommunale samarbeid hvor elevers digitale hverdag er tema. 

Web filter for iPad 

«Limit adult website» Dette er et standardfilter fra Apple som man benytter på iPad for elever via Intune. (Microsoft Intune er en skybasert løsning for administrasjon av PC og iPad) 

I dette filteret er det også en mulighet for kommunene å blokkere definerte nettressurser i tillegg. Dette er for iPad et tillegg til det overnevnte. Denne listen oppdateres daglig. Web filter for iPad vil også følge enheten uansett hvilke nettverk de befinner seg på. 

Sikkert søk Google 

På elev kontoer er det en regel om at de har aktivert Google Safe Search. Dette er en tjeneste levert av Google som skal hindre treff på uønsket innhold. Dette filteret fungerer også på elev enheter utenfor skolens nettverk. 

 Styring PC og iPad 

Alle elev pc-er og iPads styres via et administrasjonsverktøy av IKT seksjonen. Her er det en rekke regler som bl.a. skal hindre elever i å installere programvare som nettleser på sin elev-pc. Dette er bl.a. for å hindre muligheten til å omgå andre regler som skal hindre uønsket innhold på nett. 

IKT overvåker og monitorer all varsling på uønsket digital adferd.