Skoleregler

I Sandefjord kommune har alle de kommunale grunnskolene felles ordensreglement. Det ble fastsatt av kommunestyret i Sandefjord 20. juni 2024.

Forskrift om skoleregler i Sandefjord kommune er fastsatt av kommunestyret i Sandefjord 20. juni 2024 med hjemmel i Lov 9. juni 2023 nr. 30 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) § 10-7 Skolereglar.

§ 1 Formål

Skolereglene skal fremme læring, trygghet, trivsel, respekt og toleranse, og sikre forutsigbarhet og samarbeid mellom skolens mange brukere.

§ 2 Virkeområde 

Skolereglene gjelder for de kommunale grunnskolene i Sandefjord i skoletiden. 

Reglene kan også komme til anvendelse på tider da skolen ikke har ansvaret for elevene, forutsatt at elevers oppførsel påvirker skolehverdagen. 

I tillegg til de felles skolereglene, gis rektor myndighet til å utforme skoleregler for egen skole tilpasset lokale forhold.

§ 3 Elevenes rettigheter

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø.

Elever skal møtes med tillit, respekt og høye forventninger, og oppmuntres til å delta i skoledemokratiet. 

Elever har rett til en arbeidsplass som er tilpasset deres behov. 

Ved beslutninger som gjelder en elev, skal hensynet til elevens beste legges til grunn. 

Elever har rett til medvirkning, og kan ytre meningene sine fritt. De har rett til å bli hørt, og meningene deres vektlagt i hensyntatt alder og modningsnivå.

§ 4 Elevenes plikter

Barn har plikt til grunnskoleopplæring fra det året de fyller seks, til de har avsluttet 10. trinn. 

Barn har plikt til grunnskoleopplæring når de har oppholdt seg i Norge i tre måneder. 

Kommunen kan frita en elev fra opplæringsplikten hvis hensynet til eleven tilsier det, foresatte samtykker, og det foreligger en sakkyndig vurdering. 

Elevene skal delta aktivt i opplæringen og følge skolereglene. 

Elevene kan pålegges å gjøre oppgaver/lekser utenom skoletiden.

§ 5 Orden og oppførsel

Elevene skal bidra til et godt læringsmiljø gjennom å behandle hverandre med respekt og omtanke. 

Det er god orden å møte presis og forberedt til undervisningen, ha orden i skolesakene, og holde det ryddig rundt seg. 

Det er god oppførsel å være hyggelig og høflig, følge beskjeder og delta i skoleaktivitetene, og vise respekt for skolens og andres eiendeler. 

Det er uakseptabelt å mobbe, trakassere, diskriminere, utøve vold eller fremsette trusler.

§ 6 Reaksjoner ved brudd på skoleregler

Brudd på skoleregler kan medføre reaksjoner og/eller tiltak. Disse skal være nedfelt i skolenes skoleregler, være avstemt mot alvorlighetsgraden av bruddet, og i tråd med lovverkets føringer. Det er kun de(n) som har brutt skolereglene som kan ilegges reaksjoner. 

Ved større overtredelser av skolereglene, kan elever bortvises dersom vilkårene i § 13-1 i opplæringsloven er oppfylt. 

Ved alvorlige brudd på skolereglene som går ut over læringsmiljøet til én eller flere elever, kan elever overflyttes til en annen skole dersom vilkårene i opplæringsloven § 13-2 er oppfylt.

§ 7 Organisering av skoledemokratiet

Hver skole skal ha et elevråd som er valgt av elevene ved skolen. Elevene kan velge å organisere seg annerledes. Dette skal i så fall nedfelles i skolens lokale skoleregler. 

Hver skole skal ha et foreldrearbeidsutvalg (FAU) som er valgt av foreldrene på skolen. Foreldrene kan velge å organisere seg annerledes. Dette skal i så fall nedfelles i skolens lokale skoleregler. 

Hver skole skal ha et skolemiljøutvalg som skal jobbe for at skolen, ansatte, elever og foreldre bidrar aktivt for å skape et godt skolemiljø, og som kan uttale seg i alle saker som gjelder skolemiljøet. 

Hver skole skal ha et samarbeidsutvalg bestående av to representanter for elever, foreldre, ansatte og ledelse, samt én folkevalgt representant oppnevnt av formannskapet.

§ 8 Bruk av privat mobiltelefon m.v.

Bruk av privat mobiltelefon og smartklokker m.v. i undervisningstid, friminutt og pauser i skoletiden, er ikke tillatt. 

I samarbeid med elev- og foreldreutvalg, vedtas egne skoleregler om håndteringen av forbudet på hver skole.

§ 9 Erstatningsansvar og forsikring

Ved skade eller skadeverk på skolens eiendom eller utstyr kan eleven og/eller elevens foresatte bli erstatningsansvarlige dersom det foreligger grunnlag for erstatning etter skadeserstatningsloven. 

Sandefjord kommune er ikke ansvarlig for elevers eiendeler som kommer bort eller blir skadet på skolens område i skoletiden, med mindre skolen eller dennes representant kan bebreides for at skaden har inntruffet. 

Ved personskade er alle elever i grunnskolen ulykkesforsikret i skoletiden. Ulykkesforsikringen dekker ikke skade på klær, mobiltelefon og andre private eiendeler eleven har med seg på skolen.

§ 10 Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft 1. august 2024.