For utfyllende informasjon og illustrerte eksempler kan du sjekke ut Regjeringens veiledning om grad av utnytting her.
Ett-trinns søknad
En ett-trinns søknad er en byggesøknad som inneholder alle de opplysningene som trengs for at du, eller foretaket du har engasjert, kan begynne å bygge umiddelbart når søknaden er blitt godkjent av kommunen. I motsatt fall er det snakk om en to-trinns søknad.
To-trinns søknad
Når du søker i to trinn søker du først om en rammetillatelse. Når denne er godkjent må du søke om igangsettingstillatelse før du kan begynne å bygge. To-trinns søknad er mest vanlig å benytte for større byggeprosjekter.
Reguleringsplan
En reguleringsplan er en plan som regulerer hvordan arealene innenfor et avgrenset geografisk område kan utnyttes. Reguleringsplanen består av et kart av det regulerte område og tilhørende bestemmelser knyttet til området.
Bestemmelsene kan eksempelvis si noe om hvor mye du kan bygge på din tomt.
Kommuneplan
En kommuneplan er en grovmasket arealplan for hele kommunen. Alle kommuner har en kommuneplan, og denne endres/rulleres som hovedregel hvert 4. år. Kommuneplanen består av et kart som viser nåværende og fremtidig arealbruk for kommunen og tilhørende bestemmelser.
Hvis ikke eiendommen din er regulert er det kommuneplanen som regulerer hvordan du kan utnytte eiendommen.
Grad av utnytting (utnyttelsesgrad)
Utnyttelsesgrad (u-grad) er et virkemiddel planleggere bruker for å bestemme hvor mye som kan bygges i et område og som dermed avgrenser hvor mye du kan bygge på din eiendom. Utnyttelsesgrad kan angis på forskjellige måter, men vanligvis angis det som bebygd areal (BYA), eller bruksareal (BRA). Hvis utnyttelsesgraden er satt til 30 % bebygd areal, BYA, så betyr dette at 30 % av eiendommen kan bebygges såfremt det ikke kommer i strid med annet regelverk. Hvilken grad av utnytting som gjelder for din eiendom fremkommer av reguleringsplan eller kommuneplan.
Bebygd areal (BYA)
Bebygd areal (BYA) er en måte å beregne utnyttelsesgraden, og beregnes ved måle fotavtrykket til et byggverk.
BYA kan angis i kvm. eller i prosent. % BYA regnes ut ved å legge sammen fotavtrykket av all bebyggelse på eiendommen (inkludert terrasse mer enn 0,5 m. over terreng), og dele det på størrelsen av eiendommens areal.
Kommuneplanen tillater i utgangspunktet en utnyttelsesgrad på 35 % BYA i boligområder.
Bruksareal (BRA)
Bruksareal (BRA) er en måte å beregne utnyttelsesgraden, og beregnes ved å måle alt innendørs areal, innenfor husets yttervegger.
BRA kan angis i kvm. eller i prosent. % BRA regnes ut ved å legge sammen alt bruksareal på eiendommen og dele på eiendommens totale areal.
% BRA er vanlig å bruke i reguleringsplaner der det er viktig å regulere bruksintensitet.
Gesimshøyde
Gesimshøyde er høyden på skjæringen mellom yttervegg og takflate.
Mønehøyde
Mønehøyde er høyden på skjæringen mellom to skrå takflater.
Tiltakshaver
Tiltakshaver er den personen (eller juridiske personen) som et tiltak utføres på vegne av.
Dispensasjon
Dersom du ikke kan oppfylle alle kravene i reguleringsbestemmelsene eller kommuneplanens bestemmelser kan det søkes om dispensasjon fra disse punktene. Dispensasjon krever en grunngitt søknad. Jfr plan- og bygningslovens kap. 19