Resultater av overvåking

Resultatene fra overvåkingen etter at tiltaket ble ferdigstilt viser at livet er på god vei tilbake i Sandefjordsfjorden.

På bakgrunn av undersøkelser som er utført etter tildekking andre steder i Norge, kan man forvente betydelig rekolonisering og artsmangfold allerede et år etter oppryddingen. Mudring innebærer også et betydelig inngrep i sjøbunnen. Men erfaringene fra pilotprosjektet med mudring i Kamfjordkilen, er at livet på sjøbunnen også her kommer raskt tilbake.

Krabbe under vann.  - Klikk for stort bildeKrabbe under vann. Lene Storrø

Det finnes ingen nøyaktige tall for hvor mye miljøgiftinnholdet i fisk reduseres når miljøgift-innholdet i sjøbunnen blir reduseres. Det finnes heller ingen nøyaktige tall for hvor lang tid det tar før en oppnår reduksjon i miljøgiftinnhold i fisk etter opprydding. Det er sannsynlig at eksisterende årsklasser først må erstattes av nye årsklasser, før det kan oppnås en betydelig reduksjon av miljøgifter i fisk. 

En økologisk konsekvensutredning av ulike utleggingsmetoder, utleggingsmasser og konsekvenser på fjordens bløtbunnsfauna, makroalger, underbunnsfauna, plankton, fisk, fugler og registrerte naturtyper avdekker en negativ biologisk konsekvens på kort sikt. Utredningen konkluderer imidlertid at tildekking har positive langtidseffekter. 

Resultatene fra overvåkingen etter at tiltaket ble ferdigstilt viser at livet er på god vei tilbake i Sandefjordsfjorden. Dette kan du lese mer om i årsrapportene.

Det er gjort mye sonderings- og kartleggingsarbeid i forbindelse med dette prosjektet. Du kan lese noen her, og om det er noen andre undersøkelser du er interessert i å lese mer om så kan du sende en henvendelse på e-post til prosjektleder Ole Jakob Hansen.