Det er internasjonal enighet om at global oppvarming må bremses raskt, og det er behov for omfattende tiltak for å nå de svært vanskelige målene som er satt. Alle samfunnstiltak, store og små, er viktige for å kunne bidra til utslippsreduksjon.
Kommunedelplan for klima og energi 2019–2031 og klimabudsjettet beskriver hva som skal til og hvilke tiltak som er planlagt for å nå kommunens mål:
- Innen 2030 skal klimagassutslippene i kommunen være redusert med minst 40 prosent sammenlignet med 1990-nivå.
- Sandefjord kommunes egen virksomhet skal være klimanøytral innen 2050.
Regjeringens utredning om hvordan Norge kan bli et lavutslippssamfunn i 2050 beskriver kommunenes rolle i omstillingen. Arealbruk, innkjøp av varer og tjenester, samferdsel og energibruk er viktige områder der kommunen kan bidra til utslippsreduksjon. Lykkes ikke Norge med omstilling i kommunene, vil ikke Norge bli et lavutslippssamfunn.
Utslippsreduksjonene går ikke raskt nok ned
De direkte klimagassutslippene i Sandefjord kommune (samfunnet) var i 2022 på 196.000 tonn CO2-ekvivalenter. Det var noe lavere enn normalt på grunn av korona-pandemien. De største utslippskildene er veitrafikk, jordbruk og annen mobil forbrenning (ikke vei-gående anleggsmaskiner og kjøretøy).
Utslippene fra oppvarming, sjøfart og veitrafikk er redusert siden 2009. Dette skyldes utfasing av oljefyring, redusert fergedrift og elektrifisering av kjøretøy og innblanding av biodrivstoff i fossildrivstoff. Det forventes fortsatt nedgang i utslipp fra veitrafikk. Areal- og transportplanlegging gjennom arealdelen til kommuneplanen og mobilitetsplanen er viktige verktøy som kan bidra til lavere klimagassutslipp.
Selv om klimagassutslippene er noe redusert, er det ikke planlagt tilstrekkelig med tiltak for å nå målene lokalt i Sandefjord. Nødvendige utslippsreduksjoner gjennomføres heller ikke i tilstrekkelig grad nasjonalt eller internasjonalt. Nye tiltak planlegges ikke raskt nok, og tiltakene kan være upopulære og utfordrende å gjennomføre. Det er behov for flere og raskt gjennomførbare tiltak dersom klimamålene i 2030 skal nås.
Tilpasning til endret klima
Verden er allerede én grad varmere siden før-industriell tid og økende temperatur gjør at klimaet endres. Hovedutfordringene i Sandefjord er kraftigere nedbør som vil føre til mer overvann og regnflommer, økt fare for jord- og flomskred og stormflo som følge av havnivåstigning.
Strategi for klimatilpasning i Sandefjord kommune beskriver utfordringer og tiltak for å tilpasse oss et endret klima. Kommunens mål:
Sandefjord kommune skal ha nødvendig kunnskap, planer og beredskap for å kunne begrense konsekvensene av klimaendringene.