Kommuneøkonomien vil bli utfordret med flere eldre og flere innbyggere med funksjonsnedsettelser som benytter kommunens tjenester. Dette fører til større press på tjenestetilbudet. Framtidig befolkningssammensetning gjør det også utfordrende å rekruttere nok helsepersonell til å opprettholde dagens standard på tjenestetilbudet.
Sandefjord kommune har en sunn kommuneøkonomi, men det økonomiske handlingsrommet blir stadig redusert. Det er fremdeles et godt kommunalt tjenestetilbud og et variert kultur og fritidstilbud. Sandefjord har et høyere investeringsnivå nå enn tidligere år.
Kommunens gjeldsnivå er fortsatt lavt, men det vil være nødvendig å moderere pengebruken eller redusere investeringsambisjonene i årene som kommer for å holde gjeldsnivået stabilt. Selv om kommunen har lav gjeld sammenlignet med mange andre, kreves det et sterkt fokus på driftsutvikling og investeringsbehov for å forhindre økt gjeld i fremtiden. Sandefjord er en av de få kommunene som ikke innkrever eiendomsskatt. Med inntekter som utgjør omtrent 91 prosent av gjennomsnittet for norske kommuner, er det en utfordrende oppgave. De statlige kravene til ressursbruk i tjenestene gjør det stadig mer utfordrende å opprettholde økonomisk bærekraft.
Nytt inntektssystem og endrede forutsetninger
Skatteinntektene varierer til dels mye mellom kommunene, og gjør at kommunene har et ulikt utgangspunkt for å tilby et likeverdig tjenestetilbud til sine innbyggere.
Kommunen deltok derfor i «inntektsopprøret» vinteren og våren 2024 og hadde forventninger til den nye inntektsmodellen som ble presentert i mai 2024. Skuffelsen var stor blant Vestfoldkommunene da resultatene av endringene ble kjent. For Sandefjord forble det relative inntektsnivået overraskende nok uendret i forhold til andre kommuner.