Demografiske endringer

Sandefjord har en noe eldre befolkning sammenlignet med landsgjennomsnittet. Lav befolkningsvekst blant arbeidsføre og økt vekst blant eldre vil utfordre dimensjoneringen av helsetilbudet. For å forhindre at kommunens omsorgstjenester blir overbelastet, blir helsefremmende og forebyggende tiltak enda viktigere.

Befolkningsveksten i Sandefjord har ligget forholdsvis stabilt på rundt en prosent de siste årene. Veksten skyldes i hovedsak innvandring og økt levealder, da fødselstallene alene ikke gir et overskudd. Sandefjord kommune vil få befolkningsvekst den kommende tiårsperioden.  

Befolkningssammensetningen utfordrer

En større andel eldre og færre yngre utfordrer den nasjonale velferdsmodellen. Dette kan gi utfordringer innenfor rekruttering og tjenesteleveranse for kommunen, dersom arbeidsdeltagelsen ikke øker vesentlig. Å skape en trygg og aktiv alderdom i Sandefjord krever en helthetlig tilnærming som tar hensyn til fysiske, sosiale, økonomiske og kulturelle faktorer.

Lav forsørgerbrøk kan påvirke

I tråd med den demografiske sammensetningen vil forholdet mellom antall eldre og antall personer i yrkesaktiv alder raskt forverres. At det kommer til å bli færre i jobb samtidig som det blir flere som trenger kommunens tjenester, omtaler vi som forsørgerbrøken. Helsefremmende og forebyggende tiltak blir derfor viktige for å forhindre at kommunens omsorgstjenester blir overbelastet.  

Mer samhandling og forebygging

Gjennom å legge til rette for økt samhandling og styrking av det forebyggende arbeidet, kan kommunen bidra til både å utsette og redusere behovet for de mest ressurskrevende kommunal helse- og omsorgstjenestene.