Det er generelt for lav interesse og deltakelse i lokalpolitikken blant innbyggerne, særlig ungdom, minoriteter og lavinntektsgrupper. Dette kan føre til at lokalpolitikken blir dominert av noen få aktører og grupper, og at den ikke gjenspeiler mangfoldet og synspunktene i befolkningen.
Åpenhet vs effektivitet og ressursbruk
Lokalpolitikken må balansere mellom å være åpen, transparent og inkluderende på den ene siden, og å være effektiv, rask og økonomisk på den andre siden. For mye åpenhet kan hemme beslutningsprosessen og føre til ressurssløsing, mens for lite åpenhet kan skape mistillit, misnøye og konflikt blant innbyggerne.
Sikre reell medvirkning og involvering
Lokalpolitikken må finne måter å engasjere og involvere innbyggerne og brukerne av tjenestene i planlegging, utforming, gjennomføring og evaluering av politikken. Dette kan bidra til å øke tilliten, tilfredsheten og kvaliteten på tjenestene, samt å fremme demokratisk læring og kompetanse blant innbyggerne. Men det er også utfordrende å sikre at medvirkningen og involveringen er reell, representativ, meningsfull og ikke bare symbolsk eller proforma.
Disse utfordringene krever at lokalpolitikken tenker nytt om hvordan den organiserer, kommuniserer og samhandler med innbyggerne og andre interessenter. Lokalpolitikken må være lydhør, innovativ og ansvarlig for å møte innbyggernes forventninger og behov.