Fysisk aktivitet og deltakelse i fritidsaktiviteter

I Sandefjord er det for få voksne som er fysisk aktive i tråd med nasjonale myndigheters anbefalinger. Det er store forskjeller i deltakelse i fritidsaktiviteter basert på sosioøkonomisk bakgrunn blant barn, ungdom og voksne. 

Kun en av fem er tilstrekkelig fysisk aktive

Kun en av fem voksne i Sandefjord har minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet minst fire ganger i uken. Andelen er ujevnt fordelt etter utdanningsnivå. For personer med grunnskole- eller videregående utdanning er andelen henholdsvis 16 og 18 prosent, og 25 prosent for personer med mer enn fire års høyere utdanning.

Selv om aktivitetsnivået i Sandefjord ser ut til å være på linje med resten av landet, advarer Folkehelseinstituttet om at det nasjonale aktivitetsnivået er bekymringsfullt lavt.

Fysisk aktivitet fremmer helse i alle aldersgrupper, og kan bidra til å forebygge og behandle mer enn 30 sykdommer. Dersom vi får jevnet ut forskjellene i befolkningen når det gjelder fysisk aktivitet, kan det trolig bidra til å jevne ut sosiale forskjeller i livsstilssykdommer. 

Deltagelse i fritidsaktiviteter er sosialt skjevfordelt  

Blant ungdom med høy sosioøkonomisk status deltar 67 prosent, sammenlignet med 40 prosent av ungdom fra lavere sosioøkonomisk bakgrunn. Blant voksne deltar litt over 30 prosent av de med høyere utdanning ukentlig i organiserte aktiviteter, i motsetning til 23 og 17 prosent av de med henholdsvis videregående og grunnskole som høyeste utdanningsnivå.

Deltakelse i felles fritidsaktiviteter er viktig for samhold, identitet og mestring. For barn og unge bidrar det med ferdigheter og erfaringer som er verdifulle senere i livet. De som ikke har mulighet til å delta i slike aktiviteter kan miste mange fordeler som følger med engasjement i disse miljøene.