Miljø og natur

Mange arter og naturtyper står i dag i fare for å forsvinne for alltid. Endret arealbruk anses som den viktigste årsaken. Natur bygges ned, stykkes opp og gror igjen. Klimaendringer er også en voksende trussel mot naturmangfold. Naturmangfoldet må vernes bedre.

Naturmangfoldet forsvinner i raskt tempo

Naturmangfold går tapt som følge av blant annet arealinngrep, forurensning og klimaendringer. Oppdatert kunnskap om naturen er svært viktig og nødvendig for en bærekraftig samfunnsutvikling. En mindre del av norsk natur er vernet, gjennom den globale Naturavtalen har Norge forpliktet seg til å ivareta naturmangfoldet med mål om 30 % vernet natur innen 2030. 

Ny nasjonal handlingsplan for naturmangfold og en fylkeskommunal naturstrategi vil tilrettelegge for kommunens videre arbeid. For å nå målene må Norge og kommunene arbeide for å komme raskt i gang med konkrete vernetiltak, og hensynet til natur må vektlegges i kommunens arealforvaltning.

Mer kunnskap og fokus bidrar til at natur tas vare på

Kunnskap og oppmerksomheten om naturmangfold og hvordan dette skal ivaretas i planprosesser, byggesaker og skogbruk er vesentlig for å unngå inngrep som reduserer naturmangfoldet. 60 % av kommunens areal er skog, og skogen er tilholdssted for halvparten av Norges dyrearter. Samtidig er skogbruket den nest største enkeltårsaken til tap av naturmangfold i Norge. Naturmangfoldloven er et viktig verktøy som må anvendes i offentlig saksbehandling. 

Sandefjord har en lang kystlinje med stort naturmangfold i strandsonen og sjøområdene. Naturmangfoldet i sjø påvirkes av mange faktorer inkludert inngrep, men trolig i størst grad av forurensning. Det er behov for planer og tiltak som reduserer forurensning sett i en større sammenheng for Oslofjorden samlet sett. Naturmangfoldet i innsjøer og bekker er truet gjennom forurensning og inngrep.

Kommunedelplan for naturmangfold vil sikre verdifull natur

Kommunedelplan for naturmangfold i Sandefjord er under utarbeidelse. Fokuset på verdifull natur må styrkes slik at den i større grad tas vare på. Planen vil være viktig underlag og legge føringer for kommuneplanen i Sandefjord. Dette vil sikre at hensynet til naturmangfold ivaretas i større grad. I planen vil det være aktuelt å foreslå nye verneområder og restaurering av natur. Oppfølging av helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord er også viktig. 

Naturmangfold er kartlagt i Sandefjord kommune ved flere anledninger, senest i 2023 både sør for E-18 og rundt tettsteder nord for E-18. Kunnskapsgrunnlaget om naturmangfold i Sandefjord for landområdene er derfor oppdatert, likevel mangler det kunnskap om de større skogområdene og detaljkunnskap om natur mange steder.