Næringsliv

Sandefjord har et sterkt og levende næringsliv med svært høy andel av sysselsettingen i privat sektor. Kommunen har imidlertid få statlige arbeidsplasser, og svært mange innbyggere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet.

Utviklingen i arbeidsliv og næringsliv har vært positiv i Sandefjord siden kommunesammenslåingen i 2017. Men en stor utfordring er utenforskap, ikke minst blant yngre. Hver fjerde innbygger i arbeidsfør alder i kommunen jobber ikke. Næringslivet har et stort behov for kompetanse, men den arbeidskraften som er tilgjengelig lokalt matcher ikke nødvendigvis bedriftenes behov.  Utdanningsnivået er relativt høyt blant dem som jobber, men lavt blant dem som står utenfor arbeidslivet.

For å sikre en positiv utvikling, må kommunen være en offensiv tilrettelegger mot næringsliv og arbeidsplasser, private som offentlige, blant annet gjennom å sikre arbeidskraft, arealer og god infrastruktur. Kommunen må stimulere både eksisterende og nystartede bedrifter, og også hjelpe næringslivet med å omstille seg i en bærekraftig retning. Videre er det vesentlig å skape en attraktiv by og kommune som gjør Sandefjord spesielt attraktiv for yngre arbeidstakere.  

Å kvalifisere innbyggerne for arbeid er et uttalt mål i temaplanen strategisk næringsplan. Dette gjelder særlig de som har falt ut av arbeidsmarkedet. Det er også et uttalt mål å tiltrekke et tilbud om høyere utdanning i Sandefjord.

Kommunen jobber aktivt for flere arbeidsplasser og økt verdiskapning i Sandefjord, samt for å få flere i jobb. I tillegg til et bedre liv for den enkelte, vil dette gi større skatteinntekter og også lavere kommunale utgifter.