Samfunnssikkerhet og beredskap

I en verden i rask endring, står vi overfor nye sikkerhetsutfordringer. Klimaendringene påvirker også Sandefjord kommune.

Kommunen skal ha kunnskap om hva som kan true samfunnsverdiene og hvilken beredskap som er nødvendig for å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet. En oppdatert helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse skal derfor legges til grunn for utvikling og drift av kommunen.

Naturhendelser å regne med

Klimaendringene har ført til flere små og store naturhendelser. Kommunen er geografisk plassert slik at vi ikke har risiko for store flommer eller fjellskred. Men endringene vil føre til hyppigere episoder med ekstremnedbør. 

Som følge av havnivåstigning, ventes økt stormflonivå. Tørkeperioder om sommeren, gir økt skogbrannfare. Mer erosjon i vassdragene medfører økt fare for kvikkleireskred.

Påvirkning og sikkerhetspolitikk

Elektrifisering og digitalisering er en ønsket utvikling. Men det har også gjort samfunnet mer sårbart. Mange løsninger avhenger av andre, noe som gjør arbeidet med å sikre slike tjenester mer krevende.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa påvirker trusselbildet i Norge. Fremmed etterretning vil bruke ulike metoder mot enkeltpersoner og virksomheter. Målet er hovedsakelig å skaffe informasjon, men slike operasjoner vil også ha som mål å skape usikkerhet i samfunnet.

Kommunen må sammen med befolkningen, organisasjoner, næringslivet og regionale og nasjonale myndigheter, arbeide med samfunnssikkerhet og beredskap slik at vi kan verne om våre verdier og øke evnen til å tåle vanskelige hendelser.