Utenforskap

Utenforskap dreier seg om fraværet av sosial tilknytning til samfunnet. I Sandefjord er det en høyere andel som faller utenfor sammenlignet med resten av landet.

Flere fullfører videregående, men det er fortsatt stort frafall

Andelen i Sandefjord som fullfører videregående opplæring har økt i Sandefjord de siste årene, og gjennomføringsgraden er nå omtrent som landsgjennomsnittet. Det er likevel en høy andel unge voksne (21-29 år) som ikke har fullført videregående.  Andelen unge (15-29 år) som står utenfor arbeid, utdanning og opplæring er høyere i Sandefjord sammenlignet med landsgjennomsnittet.

Det er flere på utsiden av arbeidsmarkedet i Sandefjord enn i resten av landet

I Norge er andelen av befolkningen i alderen 20-66 år som står på utsiden av arbeidsmarkedet 19,7 prosent. I Sandefjord er denne andelen 24,4 prosent. Hver fjerde sandefjording i arbeidsfør alder er med andre ord uten jobb. 

Det samme gjelder for de yngste i gruppen: I 2020 var 25 prosent av alle i aldersgruppen 20-29 år utenfor arbeidsmarkedet. I årene frem til 2023 har tallet holdt seg stabilt på 24 prosent. I denne gruppen mottar omtrent halvparten trygd.  

Andelen uføretrygd er høy i Sandefjord

Sandefjord har over tid hatt en stor andel ungdommer som har fått innvilget varig uføretrygd. Mens snittet i landet i aldersgruppen 18-29 år ligger på ca. 2,5 prosent, er andelen i Sandefjord 4,2 prosent. Per mars 2024 var det 359 ungdommer som hadde en varig uføretrygd fra NAV, og 331 av disse var 100 prosent uføretrygdet. Utviklingen de fire siste årene er ganske flat, og har variert fra 378 i 2020 til dagens 359.  

Det er vanskelig å peke på en konkret årsak til at Sandefjord har et høyere utenforskap enn befolkningen i Norge generelt. Men forskning viser at utdanningsnivå, ferdigheter, språk, helse, oppvekstsvilkår generelt, og ikke minst arv påvirker den enkeltes mulighet på arbeidsmarkedet. Sandefjord har demografiske utfordringer som sannsynligvis går i arv og bidrar til at kommunen stabilt ligger over landsgjennomsnittet.   

Fremtidige utfordringer

Som i mange andre kommuner i Norge, står Sandefjord overfor en periode hvor det blir færre yrkesaktive per pensjonist. Det blir med andre ord flere som nyter og færre som yter. Dette representerer samtidig en utfordring for det lokale næringslivet med hensyn til tilgangen på relevant og kvalifisert arbeidskraft, og understreker betydningen av at så mange som mulig er i arbeid.