Rasisme og diskriminering er fortsatt noen av de største barrierene mot deltakelse i samfunnet. Samtidig har det vært en økende bevissthet om problemstillingene i de siste årene, noe som heldigvis er en del av den offentlige debatten. Kommunestyret har vedtatt en egen handlingsplan mot rasisme og etnisk diskriminering.
Diskriminering betyr å behandle noen mindre gunstig enn andre på grunn av for eksempel kjønn, religion, etnisitet, nasjonalitet, funksjonsevne, seksuell orientering eller alder. Diskriminering kan være direkte, som når noen ikke får jobb eller bolig på grunn av hudfarge eller etnisk opprinnelse. Diskriminering kan også være indirekte ved at regler som virker rettferdige, faktisk rammer noen grupper hardere enn andre.
Diskriminering er forbudt. Forbudet mot diskriminering og trakassering er lovfestet i Likestillings- og diskrimineringsloven og i Arbeidsmiljøloven. Forbudet mot hatefulle ytringer og hatkriminalitet er lovfestet i Straffelovens § 185.
Hva skal du gjøre dersom du mener at du har blitt utsatt for rasisme eller diskriminering?
Dokumenter hendelsen
- Noter ned hva som skjedde, inkludert dato, tid, sted, og navn på involverte personer.
- Samle bevis som e-poster, meldinger, eller vitneutsagn som kan støtte din sak.
Snakk med noen
- Foregår diskrimineringen på en arbeidsplass, del opplevelsen med din nærmeste leder, en tillitsvalgt, verneombud eller en nær venn.
- Kontakt relevante myndigheter (se under)
Hvor kan du få hjelp?
- Likestillings- og diskrimineringsombudet gir veiledning på flere språk. Her finner du informasjon om hva diskriminering og trakassering er, og hva du kan gjøre dersom du har blitt utsatt for dette.
- OMOD (Organisasjon mot Offentlig Diskriminering) bistår enkeltindivider med juridisk rådgivning og veiledning.
- Antirasistisk Senter tilbyr juridisk rådgivning og megling i saker som gjelder rasisme og diskriminering.
- Arbeidstilsynet kan gi råd og veiledning om diskriminering i arbeidslivet.
- Diskrimineringsnemnda kan behandle klager om diskriminering og fatte vedtak om oppreisning og erstatning.
- Rettighetssenteret i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon gir råd og veiledning til funksjonshemmede, kronisk syke og pårørende i saker som gjelder velferdsrettigheter og diskriminering.
- Politiet kan gi hjelp og råd om hva du kan gjøre om du har vært utsatt for trusler, hatefulle eller diskriminerende ytringer.