Trafikksikkerhet

Vi arbeider kontinuerlig og systematisk med å øke trafikksikkerheten i kommunen. Trafikksikkerhetsplanen vår har som hovedhensikt å øke og samordne kommunens innsats i trafikksikkerhetsarbeidet, redusere antall ulykker og utrygghetsfølelsen.

Trafikksikker kommune

Sandefjord kommune ble sertifisert som en trafikksikker kommune i 2021. Dette er et godkjentstempel fra Trygg trafikk som viser at vi har laget trafikksikkerhetsplaner i alle kommunalområder, at vi har fokus på myke trafikanter og arbeider konkret for økt sikkerhet slik at vi kan få færrest mulig ulykker.

Les mer om kriteriene for sertifiseringen på trygg trafikk sine sider.

Trafikksikkerhetsarbeid

Kommunens arbeid med trafikksikkerhet går blant annet ut på å kartlegge ulykkespunkt, utarbeide prioriteringsliste for fysiske trafikksikkerhetstiltak på kommunal vei og kontinuerlig drifte og vedlikeholde veiene. 

Trafikksikkerhet vurderes og vektlegges for alle nye byggeområder ved utarbeidelse av kommuneplanens arealdel og ved behandling av reguleringsplaner.

Du kan lese Sandefjord kommunes trafikksikkerhetsplan her. (PDF, 976 kB)

Hva består trafikksikkerhetsarbeidet av?

Hvordan kan du bidra?

Hekk og frisikt

Høye, tette hekker og store greiner ved avkjørsler eller veikryss gjør det veldig uoversiktlig for både bilister, syklister og gående.  Å sørge for fri sikt langs veiene er så viktig at ansvarsforholdene er nedfelt i loven. Det er du som bor langs veien, som er ansvarlig for å klippe hekk, busker og trær på eiendommen din. 

Hekk og gjerde skal ikke være høyere enn 50 centimeter ved avkjørselen din. Ved denne høyden kan man se et lite barn på sykkel.

Man kan sende en henvendelse til avdelingen for veidrift i kommunen dersom det er aktuelle steder hvor grunneier ikke følger kravene med hekken sin. Veidrift vil da sende pålegg om klipping av hekk til grunneier, og følge opp med hekkefresing dersom pålegget ikke blir fulgt. Dette blir utført med større anleggsmaskiner som er effektive, men som ikke nødvendigvis etterlater et pent resultat, samt at det er for mange hekker som trenger oppfølging hvert år til at veidrift strekker rundt. Kommunen anmoder dermed alle som har hekk mot kryss å følge gjeldene krav for å ivareta trafikksikkerheten på veiene våre.      

Les mer om frisikt på Statens vegvesens nettsider her

Holdninger

Holdninger er noe som bygges opp gjennom hele livet, og for å få gode trafikale holdninger må vi starte tidlig. Det er viktig å lære barn hvordan man opptrer i trafikken. Vi må lære dem at en fotgjengerovergang ikke betyr at du er trygg for bilene, at veien ikke er en lekeplass og at sykkel er et kjøretøy som må følge trafikkreglene, for å nevne noe.

Det er viktig og alltid sikre seg selv og barn i bilen, bruke refleks, bruke sykkelhjelm, holde fartsgrensene og alltid kjøre rusfritt og etter forholdene.

Ansvarsområde

På kommunale veier er det kommunen som er ansvarlig for å planlegge trafikksikkerhetstiltak, drifte veiene og sørge for at de er i forsvarlig stand. 

Fylkeskommunen har dette ansvaret for fylkesveier. 

Politiet håndhever trafikkreglene. 

Hver trafikant er ansvarlig for sin egen ferdsel på veiene, ved å være hensynsfull, oppmerksom og varsom. Trafikanter skal vise hensyn til de som bor eller oppholder seg ved veiene, og sørge for at annen trafikk ikke blir unødig hindret eller forstyrret.