Mye av livet i Oslofjorden er borte, og tilstanden er kritisk. Fisken har nesten forsvunnet, og oppblomstringen av alger og lurv er i ferd med å fortrenge annet liv i fjorden. For høy tilførsel av nitrogen fra landbruket og kommunale avløp er en viktig årsak, og derfor har kommunene blitt pålagt å finne en løsning for nitrogenrensing av avløpsvann, som kan være på plass innen utgangen av 2031.
NIVA
Les mer om tilstanden i Oslofjorden
– Det er mange ulike løsninger som har blitt diskutert, og vi er fem kommuner som har gått sammen for å få en faglig vurdering av de ulike alternativene. Nå har Norconsult gjennomført en konseptvalgutredning og levert sin rapport, og anbefalingen er at det etableres ett renseanlegg på Vallø og ett på Falkensten, sier Arne Johnsen, seksjonsleder bydrift i Sandefjord kommune.
Det er kommunestyrene i de fem kommunene som skal vedta valg av løsning. Norconsults rapport blir en del av beslutningsgrunnlaget, og rapporten skal kvalitetsikres av Multiconsult før politikerne får saken til behandling i september.
– Litt dyrere, men bedre
I konseptvalgutredningen har Norconsult vurdert den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved de ulike alternativene. Det betyr at de både har lagt vekt på miljøgevinst og økonomiske kostnader. Til sammen har 20 ulike samarbeidsalternativer blitt vurdert og kostnadsberegnet.
Kartet viser aktuelle plasseringer av renseanlegg og mulige traséer for ledninger.
Bakgrunnskart: Norgeskart
– Det rimeligste alternativet rent økonomisk, ville vært at alle kommuner oppgraderer sine anlegg hver for seg. Norconsult anbefaler likevel en løsning som innebærer at anlegget på Vallø oppgraderes og samtidig erstatter dagens renseanlegg på Tjøme og i Stokke, sier Johnsen.
Det anbefalte alternativet er 6 % dyrere enn det rimeligste alternativet.
– Det vil altså bli noe dyrere, men det vil samtidig gi mye bedre forhold for Vestfjorden ved at utslippene fra Vårnes renseanlegg i Stokke og Bekkevika renseanlegg på Tjøme fjernes helt. Det vil også innebære mindre belastning på Byfjorden og kanalen. Norconsult konkluderer derfor med at dette er det beste alternativet å gå videre med, sier Johnsen.
Slagentangen – best, men dyrest
Det aller beste alternativet for Oslofjorden, ville vært å etablere et felles renseanlegg på Slagentangen for alle de fem kommunene. Norconsult anbefaler likevel ikke denne løsningen.
– Et felles renseanlegg på Slagentangen ville kostet de fem kommunene til sammen 100 millioner kroner mer hvert år i 40 år. Selv om dette ville vært det aller beste alternativet hvis man kun ser på miljøgevinsten, er Norconsults konklusjon at dette ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Den anbefalte løsningen gir også et betydelig løft for Oslofjorden, og er et nesten like godt alternativ, sier Johnsen.
Økte gebyrer
Utbygging av nitrogenrensing på Vallø, pumpeledning fra Vårnes til Vallø samt oppgradering av Enga vil medføre milliardinvesteringer. Dette vil føre til vekst i gebyrene for en standard bolig i Sandefjord på et sted mellom 4 000 kr og 6 000 kr per år. Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til disse beregningene.
Konsekvenser for Sandefjord kommune
Forslaget fra Norconsult innebærer at avløpsvannet skal pumpes fra Vårnes til Vallø. Anbefalingen innebærer videre at Sandefjord renseanlegg på Enga oppgraderes med nitrogenrensing. Denne anbefalingen vurderes som den billigste for det som gjelder Enga. Løsningen for Vårnes er dyrere, men gir samlet sett en bedre miljømessig løsning.
Så lenge fjorden er ren kan vi fortsatt bade.Avgjøres i september
Rapporten fra konseptvalgutredningen blir nå oversendt til statsforvalteren. Kommunestyrene vil i september ta stilling til hvilken løsning de ønsker å gå videre med.
I tillegg til de alternativene som nå har blitt utredet av Norconsult, har det også blitt diskutert en mulighet om å samarbeide med kommunene lenger inn i Oslofjorden om et renseanlegg på Tofte på Hurumlandet. Dette alternativet er foreløpig ikke ferdig utredet.
Les mer om rensing av nitrogen i avløpsvann