I 2025 skal vi kildesortere mer

Visste du at over halvparten av det som kastes i restavfallet kunne vært sortert ut? Fra januar 2025 vil vi hente avfallet sjeldnere hos deg. Dette vil føre til at flere må kildesortere mer av restavfallet sitt.

I Vestfold har vi et felles mål om at 70 % av avfallet vårt skal materialgjenvinnes. Det vil si bli til nye produkter og råvarer. For å øke materialgjenvinningen på avfallet som hentes hjemme, må vi sørge for at kun reelt restavfall ender i restavfallsbeholderen. Dette er grunnen til at vi nå gjør endringer i innsamlingsordningen. Ved å få mindre plass til restavfall i beholderen vil flere kildesortere mer.

I uke 46 vil du vil få et magasin i posten med informasjon om ordningen. Her får du også kildesorteringskalenderen tilsendt.

Endringen ser slik ut:

  • Plastemballasje hentes hver 4. uke
  • Papp og papir hentes hver 4. uke
  • Restavfall hentes hver 4. uke
  • Glass- og metallemballasje hentes hver 8. uke
  • Matavfall vil fortsatt hentes hver uke. 


Tilsvarende endring er innført i Tønsberg i Færder, Horten og Holmestrand, og fra og med uke 1 i 2025 innføres endringene også Sandefjord og Larvik.

Når du kildesorterer, bidrar du til å holde ressursene i kretsløp, slik at de kan brukes flere ganger – og bli til noe nytt. Mens det du kaster i restavfall går til forbrenning. Det betyr at når vi kaster ting som kunne vært sortert ut, i restavfall – tar vi dyrebare ressurser ut av kretsløpet. Det er her potensialet ligger.

–Det er særlig matavfall og plastemballasje som vi kunne sortert enda bedre. Hvert år ender 6000 tonn matavfall i restavfallet, dette kunne vært benyttet til å produsere biogass og biogjødsel. Plastemballasje kunne blitt til nye plastprodukter, sier enhetsleder for renovasjon Rune Solberg.

For mange vil ikke dette blir særlig merkbart, mens for andre vil det kreve litt mer. Vi har laget et magasin med tips og råd til hvordan du kan kildesortere enda bedre enn det du gjør i dag. Og hva du bør gjøre om du får liten plass i en av beholderne dine. Med små endringer vil du merke at det ikke er mye som skal til, og at det faktisk er mulig å sortere mer ut av restavfallet ditt – kanskje overraskende mye? I tillegg kan du lese mer om hva de ulike avfallstypene kan bli til, når de sorteres på riktig måte. 

Endringen av hentefrekvensen vil også bidra til å holde renovasjonsgebyrene så lave som mulig.

Her er digitale utgaver av informasjonen som blir tilsendt i posten:

Spørsmål og svar