Innbyggerne har talt: – Sandefjord er en god kommune å bo og leve i!

I juni ble den såkalte Borgerundersøkelsen gjennomført blant kommunens innbyggere. Resultatene viser at folk flest trives i Sandefjord, de føler seg trygge og er fornøyde med tjenestene de får. De anbefaler dessuten gjerne andre å flytte til kommunen. 

Far og datter går hånd i hånd i en gågate - Klikk for stort bildeSandefjordinger trives og har det bra i kommunen sin, ifølge Borgerundersøkelsen. Heidi Marie Gøperød

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra kommunen av Sentio Research, og resultatene er basert på svar fra 1578 av kommunens innbyggere over 18 år. 

Resultatene er rangert fra 0 til 100, der en skår på 70 eller mer betyr godt/svært godt, og 80 eller mer fremragende. Mellom 50 og 60 regnes som middels og under 50 som svakt. 

Du kan lese mer om resultatene i rapporten fra Borgerundersøkelsen her. (PDF, 3 MB)

Høy samlet skår

Undersøkelsen tar for seg to hovedområder: Tjenestetilfredshet og omdømme. Her får Sandefjord en samlet poengsum på henholdsvis 72 og 80, noe som er godt over snittet for andre kommuner i Norge. Den samlede, såkalte borgerskåren er på 84. Det er 12 poeng mer enn landsgjennomsnittet. 

Svært godt omdømme

Kommunens omdømme blir vurdert som fremragende (80). Her ligger resten av Kommune-Norge i snitt på «nokså godt» (66). Spørsmålet om innbyggerne vil anbefale Sandefjord som bosted, gir en skår på 81. For kommuner ellers i landet ligger dette snittet på 65.  
– Dette er gode tall for Sandefjord. En så høy skår jevnt over viser at mange synes de har det bra i kommunen vår og at de generelt er godt fornøyde med tjenestetilbudet. Resultatene underbygger det vi ser i andre nasjonale målinger, og som viser at vi gjør mye riktig og får til mye med begrensede ressurser, sier kommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud. 

Samlet gir resultatet til Sandefjord på «tilknytning til kommunen» en skår på 80 poeng. Det er langt over landsgjennomsnittet på 65. 
– Det er tydelig at sandefjordinger er glade i, og stolte av kommunen sin. Det er få som ser for seg å flytte, noe vi også ser fra de siste tallene fra SSB, som viser at vi for tiden er den kommunen i Vestfold med størst tilflytting, sier kommunedirektøren.  

Fremragende

De områdene kommunens innbyggere vurderer som fremragende (80+) er vannforsyning, avløpssystem og tilrettelegging for natur og friluftsliv. 

Godt

Like bak, på «godt/svært godt» (70-79) finner vi renovasjon, tilrettelegging for næringsutvikling, barnehage, skole, kommunens nettside, handels- og servicetilbud, kriseberedskap, sykehustilbud, informasjon til innbyggerne, kulturtilbud og boligtilbud.

Nokså godt

Litt lavere, på «nokså godt» (60-69) vurderer innbyggerne klima- og miljøtiltak, fastlege og legevaktordningen, helse- og omsorgstjenester, restaurant- og uteliv, jobbmuligheter, turisttilbud og mulighet til å drive næringsvirksomhet.  

Middels

De tjenestene og tilbudene innbyggerne i Sandefjord finner middels (50-59) er gang- og sykkelstier, veier, eldreomsorg, byggesaksbehandling, utdanningstilbud, barne- og ungdomstilbud og sosiale tjenester.

Når det gjelder byggesaksbehandling opplyser Sentio Research at skåren blir lav fordi mange svarer at de ikke vet eller på alternativet «verken eller», antagelig fordi de ikke har benyttet, og dermed ikke kjenner til kvaliteten på tjenesten. Dette trekker scoren ned. I realiteten er Sandefjord på topp tre i denne kategorien av alle kommuner som har gjennomført undersøkelsen.

Svakt

Størst forbedringspotensial (under 50) er det ifølge undersøkelsen innen psykisk helse og rus og kollektivtrafikk.  
Kommunedirektøren synes tallene i stor grad stemmer godt overens med det man vet og ser i statistikker og andre objektive målinger. 
– At områder som for eksempel utdanningstilbud og kollektivtrafikk skårer lavt, vet vi stemmer, og er derfor som forventet. Jeg er mer overrasket over at eldreomsorg og barne- og ungdomstilbud ikke skårer høyere. 

 

Etterlyser større innflytelse 

Opplevelsen av demokratiet i Sandefjord er målt gjennom å spørre innbyggerne om de er tilfredse med hvordan politikerne lytter til innbyggerne, om de har tillit til politikerne og om de opplever at de som innbyggere har innflytelse på kommunale beslutninger. Innbyggerne svarer at de har nokså god tillitt til politikerne i kommunen (60). De mener politikerne lytter middels til dem (53) og de opplever at de har svak innflytelse (47). Skåren er med andre ord ikke veldig høy, men likevel tydelig bedre enn for snittet i andre kommuner, der demokratiskåren totalt er på 47, mot Sandefjords 55.

Oppleves trygt

Ender går over en vei - Klikk for stort bildeI Sandefjord skal det være trygt for alle - også for kryssende ender i Bugården. Heidi Marie Gøperød

Undersøkelsen tar også opp trygghet i hverdagen som et eget undertema. Innbyggerne opplever Sandefjord kommune som et trygt sted å bo, der de opplever stor trygghet fra kriminalitet (74). Mange opplever også kriseberedskapen som god (70) og de aller fleste føler seg trygge på at de vil få en forsvarlig behandling hvis de blir syke (72).  

Tydelige aldersforskjeller

Alder spiller en forholdsvis stor rolle i hvilke svar innbyggerne har gitt. De som er 70 år og eldre er mer fornøyde med tjenestene og har et bedre inntrykk av kommunen, sammenlignet med de som er yngre. Er du under 30 år, har du ifølge denne undersøkelsen et dårligere inntrykket av kommunen, mens de som er mellom 30 og 49 år er minst fornøyde med tjenestene. 

Et viktig kunnskapsgrunnlag for videre planlegging

Funnene i Borgerundersøkelsen skal nå analyseres videre og vil fungere som et viktig kunnskapsgrunnlag i det videre forbedringsarbeidet i kommunen, ikke minst i arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel som nå er under revisjon.