Kronikk: Sammen for vekst og utvikling i Sandefjord

Denne kronikken ble først publisert i Sandefjords Blad. Kronikken er signert av Ingebjørg Tollnes fra Sandefjord Næringsforening, Tone Aurlien Karlsen fra Sandefjord Byen Vår, Svein Tore Hedberg fra Sandefjord håndverk- og industriforening, Atle Bjurstedt fra Gokstad Akademiet og ordfører i Sandefjord kommune Bjørn Ole Gleditsch.

Fem personer på en parkeringsplass. - Klikk for stort bildeFra venstre: Bjørn Ole Gleditsch, Tone Aurlien Karlsen, Ingebjørg Tollnes, Svein Tore Hedberg, Atle Bjurstedt Eivinn Ueland

Denne uken vedtok kommunestyret en områdeplan som åpner opp for unike utviklingsmuligheter i sentrum. Vi er mange som ønsker å utvikle Tivolitomta, vedtaket har bred støtte blant flere sentrale aktører og interessegrupper, og er et viktig skritt mot å transformere området til et attraktivt kunnskaps-, bolig- og møtested i kommunen. Så hvorfor er dette en milepæl for kommunens videre vekst og utvikling?

Konkurransen om innbyggerne

Befolkningsveksten i Norge er sterkt avtakende, og konkurransen om innbyggerne øker. Urbaniseringen tiltar, og folk søker seg til byer som vokser – byer som kan tilby attraktive arbeidsplasser, boliger, kultur og møteplasser. Sandefjord må vinne fram i denne konkurransen dersom vi skal ha arbeidskraft og økonomi til å bære morgendagens behov for eldreomsorg. Ikke minst er næringslivet avhengig av at vi trekker kompetanse til kommunen. Å utvikle et pulserende knutepunkt for opplevelse, utdanning og lek, vil være ett viktig grep for å møte denne utviklingen.

Områdeplanen legger til rette for å skape et mer levende sentrum, som gjør det mer attraktiv for ungdommene våre å bli i kommunen, og fristende for unge mennesker å flytte hit. Økt aktivitet vil også gi oss et tryggere sentrum, sikre eksisterende arbeidsplasser og bidra til å skape nye.

Transformasjon av asfalterte områder 

Vi kan ikke lenger bygge på dyrkbar mark eller i naturområder. Vi må være villige til å utnytte områder som allerede er asfaltert. Tivolitomta er ett slikt område. Ved å utnytte denne tomta til nye formål, kan vi bidra til en bærekraftig byutvikling som ivaretar både miljø og samfunn.

Har vi råd? 

Noen uttrykker bekymring for at kommunen ikke har råd til dette prosjektet. Innbyggerne kan være trygge på at kommunens evne til ansvarlig og langsiktig økonomistyring også gjelder for utvikling av Tivolitomta. Deler av regnestykket handler om å redusere fotavtrykket vårt gjennom mer effektiv utnyttelse av kommunens arealer. Ved å frigjøre dagens bibliotekarealer kan vi flytte flere kommunale virksomheter ut av lokaler som vi leier i dag.

Utnyttelsesgraden på tomta vil være avgjørende for hva et salg vil gi av inntekter. Sparte driftskostnader og salg av eiendom gir oss gode muligheter for å finansiere nytt bibliotek og arealer til kulturskole.

Hvor skal vi parkere? 

Utbyggingen av Tivolitomta skal ikke føre til mangel på parkeringsplasser i sentrum. Arbeidet med en ny parkeringsstrategi er i gang, og det planlegges en stor parkeringskjeller på tomta. Denne skal i tillegg fungere som tilfluktsrom.

Hvorfor så detaljert? 

Det blir hevdet at planen er for detaljert og gir lite rom for nye og kreative ideer. Det er viktig å presisere at dette er en områdeplan som er nødvendig for at det skal være mulig å starte en utbygging. Da må det legges noen føringer. Men det er fortsatt et betydelig handlingsrom for utbygger, og vi er trygge på at den som får oppdraget, i god dialog med ulike interessegrupper, vil komme opp med et konsept som svarer til Sandefjordsamfunnets forventninger og behov.

Bibliotek og kulturskole som signalbygg og møtested 

Et nytt bibliotek og kulturskole vil bli et signalbygg og en attraksjon for byen som vil tiltrekke besøkende og gi positive ringvirkninger til sentrumsnæringen. Erfaringer fra andre byer som har bygd nye, moderne bibliotek, tilsier at antall besøkende vil øke fra dagens 200 000 til over en halv million i et nytt sentrumsbygg. Kulturskolen har skoleåret 25/26 i overkant av 600 elevplasser. Potensialet er en dobling av elevtallet og et bredere tilbud, noe som bringer med seg liv og aktivitet til sentrum.

Biblioteket og kulturskolen er viktige forebyggende lavterskeltilbud som forebygger utenforskap – steder der alle er velkomne og kan høre til. Dette bygget blir kommunens største sosiale møteplass hvor generasjonene møtes gjennom kunnskap, læring og kreativitet. Kvaliteter som forsterkes ytterligere dersom Sandefjord, med Gokstad Akademiet i spissen, lykkes med å etablere en høyskoleutdanning i kommunen. Prosessen er godt i gang, og det er ikke vanskelig å se hvilke muligheter og synergier en slik samlokalisering kan gi.

Medvirkning og engasjement 

Prosjektet har skapt stort engasjement i befolkningen, og flere medvirkningsaktiviteter er gjennomført med blant annet et pop-up bykontor, familiedager, skolebesøk og høringer. På denne måten har enkeltpersoner og grupper kommet med viktige innspill om alt fra kulturmiljø og solforhold til grønnstruktur og tilbud til barn og unge.

Vi oppfordrer alle som er glad i Sandefjord, og ønsker en levende by, til å være med og engasjere seg videre når det største sentrumsløftet på mange tiår, forhåpentligvis, vil bli en realitet.

Ingebjørg Tollnes – Sandefjord Næringsforening

Tone Aurlien Karlsen – Sandefjord Byen Vår

Svein Tore Hedberg – Sandefjord håndverk- og industriforening

Atle Bjurstedt – Gokstad Akademiet

Bjørn Ole Gleditsch – Sandefjord kommune