Langsiktig og stram planlegging sikrer en bærekraftig økonomi i Sandefjord

Kommunedirektøren i Sandefjord la torsdag fram forslag til et stramt budsjett. Det er likevel skjermet fra de største kuttene, i motsetning til mange andre kommuner. 

Kommunedirektøren - Klikk for stort bildeKommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud la fram et stramt budsjett for neste år og de neste fire årene. Eivinn Ueland

Ifølge kommunedirektøren er det særlig to hovedgrunner for dette. 

– I Sandefjord har vi forutsett behovet for økonomisk innstramming og gjort nødvendige tilpasninger over tid. I tillegg har vi valgt en langsiktig tilnærming ved å opprette en partssammensatt gruppe som skal jobbe med å finne varige innsparinger på mellom 50 og 100 millioner kroner, forteller Bjørn Gudbjørgsrud. Dette arbeidet vil være klart før neste års rammesak og inngå i den politiske behandlingen av handlings- og økonomiplanen for de neste fire årene.

Regjeringens tilleggsbevilgning på 51 millioner kroner årlig for Sandefjord foreslår kommunedirektøren å sette av som delfinansiering av en ny skole i neste periode. 
– Det er en klok investering for fremtiden, mener kommunedirektøren.

Se kommunedirektørens oppsummering på tre minutter her

At kommunenes økonomi har fått en kraftig knekk, handler først og fremst om at en kostnadsvekst som overstiger kompensasjonen som gis fra staten.  Når skatteinntektene i tillegg svikter i 2024, oppstår en betydelig ubalanse som fører til underskudd i mange kommuner. 

– Sandefjord har unngått dette gjennom god økonomistyring og avkastning på finansinvesteringer, men må likevel tilpasse budsjettene til lavere inntektsvekst fremover, forklarer kommunedirektøren. I sitt budsjettforslag har han fokusert på å holde utgiftene nede, redusere investeringer og selge eiendom for å holde lånekostnadene lave. 

Til tross for stramme rammer, inneholder handlings- og økonomiplanen flere små og store satsinger som sikrer velferdstilbudet til innbyggerne i Sandefjord.

– Det er blant annet funnet rom for store investeringer som ny skole på Vesterøya og nytt aktivitetsbygg for personer med funksjonsnedsettelser. Midlene til eldreomsorg og mennesker med nedsatt funksjonsevne er også økt i dette budsjettet, understreker Gudbjørgsrud. 

Den nylig fremlagte perspektivmeldingen (Meld. St. 31, 2023-24) understreker at offentlig sektor må klare seg med mindre penger fremover, samtidig som behovene øker og tilgangen på arbeidskraft blir knappere. Om ti år kan vi få nesten 70 000 færre elever i grunnskolen og mer enn 200 000 flere pensjonister, ifølge Statistisk Sentralbyrås befolkningsframskrivinger. I Sandefjord forventes 850 færre elever og nesten 2000 flere over 80 år i samme periode.

– Dette krever at vi reduserer og utsetter behovene ved å bidra til at folk holder seg friskere lengre, henter gevinster fra ny teknologi, organiserer oppgavene annerledes og øker arbeidstilbudet. Norge har høy sysselsetting, men lavt antall utførte timeverk per sysselsatt. Dette må forbedres ved å øke andelen som jobber i større stillingsprosenter og utsette innleggelsene i sykehjem, forteller kommunedirektøren. 

I Sandefjord planlegges det mer enn 350 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger de neste femten årene. Dette kan realiseres ved å øke effektiviteten med fem prosent og utsette innleggelsen med ett år i gjennomsnitt. 

– Investeringene finansieres ved å omfordele budsjettmidler fra unge til eldre og skape årlige overskudd som holder lånekostnadene nede. Langsiktig, planlagt og stabil økonomisk styring er avgjørende for å lykkes med dette, og denne handlings- og økonomiplanen skal bidra til det, opplyser kommunedirektøren.

Kommunedirektørens forslag til budsjett for 2025 og økonomi- og handlingsplan fra 2025-2028

Se opptak av presentasjonen kommunedirektøren hadde, med påfølgende spørsmål fra de folkevalgte.