Fagdagen ga kunnskap til en mengde fagfolk. Temaet var ungdomskriminalitet.
Sigfrid Kvasjord
Det var en viktig fagdag som Sandefjord kommune hadde invitert til onsdag. Temaet for dagen var «ungdom utnyttet til kriminalitet» og fagfolk som jobber med ungdom til daglig deltok for å lære, forstå og diskutere årsaker til ungdomskriminalitet. Arrangementet ble ledet av Bente Prydz (enhetsleder for skolehelsetjeneste, ungdomshelse og migrasjon), som også hadde med seg Grethe Kahrs Andersen (seksjonsleder oppvekst og helse) og Erik Rastad (kommunalsjef kultur, idrett og fritid).
– Dere som er her utgjør et dønn solid lag, og vi ser at det vi gjør virker, selv om vi ikke alltid treffer helt, innledet Grethe Kahrs Andersen med. Erik Rastad poengterte videre at kunnskap og innsikt må til for å kunne løse problemer, som for eksempel ungdomskriminaliteten i Sandefjord.
Etter at politistasjonssjef Siw Thokle hadde sagt litt om hvordan politiet opplever ungdomskriminaliteten i Sandefjord, gikk Line Ruud Vollebæk fra RVTS (regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging) grundigere inn i det svært komplekse temaet. Hun loset deltakerne gjennom hvordan ungdom utnyttes til kriminalitet, hvilke risikofaktorer som finnes, samt hvordan rekruttering og kontroll foregår. I tillegg tok hun opp forebygging, avdekking og oppfølging.
Mange fagfolk som kjenner Sandefjord
Blant deltakerne på fagdagen var representanter fra skoler, psykisk helse og rus, Nav, forebyggende team, OUT, politi, fritidsklubber og oppfølgingstjenesten. I tillegg deltok administrativt ansatte i kommunen og folkevalgte.
Deltakerne ble satt sammen i tilfeldige grupper og en oppgave gruppene fikk var å diskutere og si noe om hvordan situasjonen er i Sandefjord og hva som kan gjøres. Blant det som kom fram var:
- Det er viktig å informere foreldre og ha samtaler med elever både på barneskolen og ungdomsskolen. Vi må møte ungdom der de er og jobbe mot utenforskap ved å tilby aktiviteter etter skoletid og på kveldstid.
- Kriminelle miljøer finnes i alle kommuner, og problemene starter ofte på ungdomsskolen. Det er vanskelig å oppdage fordi mye er skjult, og det er blitt mer normalt å gjøre ulovlige ting for å tjene penger. Vi må jobbe med inkludering og tilhørighet både på skole og fritid.
- Ungdom viser ofte manglende respekt og er ikke redde for konsekvenser. Det er viktig med sanksjoner og veiledning for å lære ungdom om konsekvenser.
- Det er mer åpenlyst salg av narkotika, og flere jenter er en del av den kriminelle kulturen. Det er viktig å lære barn om rusmidler tidlig.
- Ungdom blir rekruttert til kriminalitet, og det er viktig å reagere raskt ved avvikende adferd.
Grethe Kahrs Andersen, Line Ruud Vollebæk og Bente Prydz sørget for at deltakerne på fagdagen fikk bred kunnskap om ungdom og kriminalitet.
Sigfrid Kvasjord
Fagdagen ble avsluttet med refleksjon og diskusjon om veien videre.
Kommunedirektør Bjørn Gudbjørgsrud benyttet anledningen til å si at vi allerede har mange etablerte tiltak på plass, og at vi må se effekten av disse over tid, før vi velger å sette i gang mange nye tiltak. Han vektla også betydningen av å dele kunnskap på tvers.
– Jeg håper dette vi har snakket om i dag kan være starten på noe dere kan jobbe videre med, var oppfordringen fra Line Ruud Vollebæk.
En kort oppsummering av innspill fra deltakerne avslutningsvis:
- Vi trenger mer tid til å snakke sammen og flere samlinger som fokuserer på lokal dialog og tverrsektorielt samarbeid.
- Det er viktig å sette inn riktige tiltak tidlig og dele kunnskap om risikofaktorer hos ungdom.
- Åpenhet og samarbeid på tvers av enheter og seksjoner i kommunen er nøkkelen til å bygge gode lag rundt barna og ungdommene.
Det er mange kjennetegn på hva som er utsatt ungdom.
Sigfrid Kvasjord