Slik blir Vesterøya skole

Her får du se de første illustrasjonene som viser hvordan Vesterøya skole ser ut når den åpner for elever, ansatte og lokalbefolkningen høsten 2026.

Illustrasjon av skole. - Klikk for stort bildeVesterøya skole skal plasseres inn mellom kyststien på østsiden av Husebyjordet og kollen på vestsiden mot Industriveien. Illustrasjon fra Skanska

Gjennom en lang periode har flere tilbud på den nye skolen blitt vurdert. Nå har juryen landet på det prosjektet som de mener svarer best på oppdraget om å bygge den nye skolen på Vesterøya. Det er Skanska som får tildelt jobben, og kan begynne å bygge skolen rett over nyttår.

Skissene viser hvordan Skanska har planlagt alt fra undervisningssone, administrasjonsområde, idrettshall, en felles aula og ikke minst uteområdene. Prosjektet legger opp til et undervisningsbygg med tre etasjer som plasseres inn mellom kyststien på østsiden av Husebyjordet og kollen på vestsiden mot Industriveien. Slik blir naturen bevart rundt tomta og kan brukes som aktivitetssoner for små og store. Store, solrike utearealer legger til rette for både formelle og uformelle møteplasser.

Bygget får trekledning med trespiler og svalganger på utsiden som vil være med på å myke opp overgangen mellom skolegården og selve skolen. Innvendig vil det bli brukt massivtre, en robust og god løsning for et godt inneklima. Deler av taket skal dekkes av sedum, noe som gjør at brukerne av tredjeetasje får en grønn utsikt.

Både byggeprosessen og bygget i seg selv skal gjøres så gunstig som mulig med tanke på klima og miljø. Det er dermed lagt inn flere løsninger i prosjektet som vil bidra til at denne delen av regnskapet går opp. Med solceller på taket kan bygget bli et såkalt plusshus, noe som betyr å produsere mer energi enn det som brukes.

Illustrasjon av skole. - Klikk for stort bildeDet blir lagt vekt på et godt uteområde som er universelt utformet og der naturen er ivaretatt. Illustrasjon fra Skanska

Fleksible løsninger

– Undervisningsfløyen som vi ser i dette prosjektet gir oss ekstremt god fleksibilitet. Dette var noe som juryen mente var veldig godt løst i Skanskas prosjekt, sier prosjektleder Isabell Rival.

– Områdene i undervisningsfløyen kan tilpasses mindre eller større klasser, vi kan tilpasse det for elever på forsterket avdeling og korridorene her blir ikke bare korridor, men områder som skal brukes. Vi planlegger for at de yngste elevene bruker første etasje, mens 3. og 4. trinn får andre etasje og den øverste etasjen blir for de eldste elevene, sier Rival.

Hele bygget med de tre «hoveddelene» blir bundet sammen av et stort, åpent område. Dette blir byggets hjerte og en sone for både sosialisering, lek og læring. Både inngangsparti, ute- og inneområde blir universelt utformet og tilgjengelig for alle. Dette skal ikke bare være en skole, men også et grendehus, et sted som kan brukes også utenom skoletiden.

Illustrasjon av skole. - Klikk for stort bildeSkolen får et «hjerte» som binder alle delene av bygget sammen. Illustrasjon fra Skanska

Adkomsten til skolen blir logisk tilrettelagt for gående, syklister og bilister, med separate parkeringsplasser og sykkelparkering. Logistikken er nøye gjennomtenkt og samlet i nordvest for å sikre at skolens uteområder kan benyttes uten forstyrrelser fra trafikk. Det er planlagt korttidsparkering og «klem-og-kjør»-sone ganske nært hovedinngangen, men de er skilt fra hverandre for å sikre en arealeffektiv og trafikksikker løsning.

Innenfor kostnadsrammen

Løsningen som er valgt er vurdert utfra en rekke kriterier. Kvalitet er vektet 60 prosent, mens økonomien er vektet 40 prosent. Det valgte tilbudet hadde en lavere pris enn alternativet og totalt ser det ut til at hele prosjektet vil holde seg innenfor de rammene som er satt i gjeldende handlings- og økonomiplan.

Det er viktig å understreke at skissene er skisser og at det kan bli endringer og justeringer underveis i arbeidet, blant annet for å kunne redusere byggekostnadene.

Prosjektet kommer opp som sak for kommunestyret 31. oktober og det er planlagt kontraktsignering 1. november. Det blir etter det en samspillsfase der man ser over og diskuterer løsninger med blant annet brukerne av bygget, og så starter selve byggingen når vi går inn i 2025. Når skoleåret starter høsten 2026 kan elever og ansatte ta i bruk et tipp-topp moderne skolebygg på Vesterøya.

Skisser, illustrasjoner, kart og bilder som viser mer av prosjektet. (PDF, 35 MB)

Kart som viser plassering av et skolebygg. - Klikk for stort bildeKartet viser skolebygget og uteområdene. Illustrasjon fra Skanska