Snakk om selvmordstanker. Det kan redde liv.

Hva gjør du når du er bekymret for at noen du kjenner har selvmordstanker?

Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging har sammen med Helsedirektoratet denne høsten laget folkehelsekampanjen «Snakk om selvmordstanker. Det kan redde liv.» Sandefjord kommune deler denne uka derfor noe av kampanjen i sosiale medier, og her på kommunens nettside. 

Kampanjens budskap er at det er viktig å snakke om selvmordstanker. Her får du derfor noen gode råd til hva du bør gjøre dersom noen du kjenner har tanker om å ta sitt eget liv.

To menn sitter på en benk og snakker sammen. Det er mørkt, men en gatelykt lyser opp. - Klikk for stort bildeSnakk om selvmordstanker. Det kan redde liv. RVTS Sør/Helsedirektoratet

1. Gå nærmere

Hvis du ser noen som strever, forandrer seg, er sinte – eller plutselig blir veldig glade – eller trekker seg tilbake, bør du gå nærmere.

2. Ta magefølelsen på alvor

Det kan være både forløsende og viktig å si: «Jeg tror noe er galt. Hvordan har du det?»

3. Vær nysgjerrig. Spør!

Det er ikke farlig å spørre. Det er farligere å ikke spørre.

4. Vær trygg

Ha den tryggheten på at dette kan du spørre om, og gå inn i.

5. Du skal ikke fikse alt

Det å spørre er ikke ensbetydende med at ansvaret nå er ditt. ...Men du kan bidra til å sette i kontakt med noen som kan hjelpe

6. Hva gjør jeg hvis svaret er «ja»?

Lytt, vær der, vis at du setter pris på at de forteller deg dette og at du vil hjelpe så godt du kan. Presiser at dere kanskje trenger mer hjelp.

7. Ring 113 hvis det er akutt

Du kan også kontakte legevakten på 116 117.

Mer om selvmordsforebygging

Les magasinet «Tøff i pyjamas». Målet med dette magasinet er at færre menn tar sitt eget liv.

Sandefjord kommune har også egne nettsider med oversikt over tilbud til personer som sliter psykisk, eller som kjenner noen som kan trenge hjelp med livet. 

For mer råd og veiledning, gå til helsenorge.no/selvmordstanker.