Mudring

Mudring er forbudt, unntatt når det er gitt en tillatelse fra Sandefjord kommune etter plan- og bygningsloven (pbl.) og Fylkesmannen etter forurensningsforskriften kap. 22. 

Mudring skal også vurderes etter følgende regelverk: 

  • Kulturminneloven (Norsk Maritimt Museum)
  • Naturmangfoldloven (kommunen og Fylkesmannen)
  • Havne- og farvannsloven (kommunen og Kystverket)

Kommuneplanens bestemmelser

Mudring kan være søknadspliktig etter pbl. 20-1 bokstav k) vesentlig terrenginngrep. I sårbare områder skal det lite til før kommunen vurderer at tiltak er søknadspliktig som et vesentlig terrenginngrep. 

Mudring som er søknadspliktig etter pbl § 20-1 bokstav k) må fremmes av en ansvarlig søker som erklærer ansvarsrett for søknaden. Det må sendes inn signert og datert erklæring om ansvarsrett og gjennomføringsplan. Blanketter finnes på www.dibk.no. Tiltaket kan kreve dispensasjon fra pbl. § 1-8 selv om tiltaket ikke er søknadspliktig etter pbl. § 20-1.

Søknad etter plan- og bygningsloven

Mudring kan være søknadspliktig etter pbl. 20-1 bokstav k) vesentlig terrenginngrep. I sårbare områder skal det lite til før kommunen vurderer at tiltak er søknadspliktig som et vesentlig terrenginngrep. mes av en ansvarlig søker som erklærer ansvarsrett for søknaden. Det må sendes inn signert og datert erklæring om ansvarsrett og gjennomføringsplan. Blanketter finnes på www.dibk.no. Tiltaket kan kreve dispensasjon fra pbl. § 1-8 selv om tiltaket ikke er søknadspliktig etter pbl. § 20-1.

Hvem kan søke?

Søknad om mudring kan fremmes av tiltakshaver, dvs. eiendommens eier(e). Med dette menes den (eller de) som er registrert som hjemmelshaver i grunnboka hos Statens kartverk, tinglysningen. Ved sameie må alle eiere stå bak søknaden. Dersom andre enn eiendommens hjemmelshaver opptrer som søker må det framlegges skriftlig fullmakt fra hjemmelshaver(e). En slik fullmakt må være datert og entydig. Unntatt fra kravet til skriftlig fullmakt er underskrifter fra advokater.

Kravet til søknad

Tiltakshaver/Ansvarlig søker er ansvarlig for at søknaden inneholder alle opplysninger som er nødvendig for å vise at tiltaket oppfyller krav gitt i eller med hjemmel i pbl. jf. SAK § 12-2.

  • Søknad om tiltak med krav om ansvarlig foretak (5174)
  • Ansvarsrett (5181)
  • Gjennomføringsplan (5185)
  • Målsatt situasjonsplan som viser lokalitet/mudrested)
  • Opplysninger gitt i nabovarsel (5155)
  • Kvittering for nabovarsel (5156)
  • Eventuelle nabomerknader med dine kommentarer
  • Eventuelt søknad om dispensasjon (i brevs form)

Følgende må dokumenteres:

  • Formålet med tiltaket
  • Muddermengde – volum (areal og dybde)
  • Mudremetode og avbøtende tiltak
  • Deponeringsløsning
  • Naturforhold (avstand til badestrand, verneområder, naturtyper etc.)

Eventuell dispensasjonssøknad fremmes i brevs form. Komplett søknad om mudring sendes til Sandefjord kommune ved post@sandefjord.kommune.no.

Forholdet mellom plan og bygningsloven og annet lovverk

Mudring skal først vurderes etter pbl. Dersom kommunen gir rammetillatelse til å gjennomføre mudring, så må søker selv sende inn søknad til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark etter forurensningsforskriften. Det er tiltakshaver/ansvarlig søkers ansvar å hente inn tillatelse til mudring etter forurensningsforskriften og evt. annet lovverk. Tillatelsene etter annet lovverk må foreligge før kommunen kan gi igangsettingstillatelse etter pbl. Vi gjør oppmerksom på at Fylkesmannen kan avslå søknad om mudring etter forurensnings-forskriften selv om kommunen har gitt rammetillatelse etter pbl. 

Hvorfor er mudring i utgangspunktet forbudt?

Mudring og dumping vil påvirke miljøet i og ved vann. Mudring kan medføre spredning av forurensing, påvirke bunnvegetasjon og forringe viktige gyte- og oppvekstområder for fisk. Det kan ta tid før tang og tare gjenoppbygger sin naturlige vekst i området hvor det er mudret. Fiskeyngel, skalldyr og annet småkryp i sjøen er avhengig av tang og tare for å overleve. Dersom tiltaket skal gjennomføres i et område med viktige naturverdier, er det stor sannsynlighet for at tiltaket vil bli avslått selv om det gjelder vedlikeholdsmudring. Mudring og dumping vil også kunne berøre kulturminner eller tekniske installasjoner på sjøbunnen og ha betydning for ferdsel til sjøs. Derfor må den som vil ta opp sedimenter fra sjøbunnen og/eller dumpe sedimenter i sjøen søke myndighetene om tillatelse til dette.

Ålegress og bløtbunnområder

Mudring bør unngås det er registrert viktige marine naturtyper som f. eks ålegress og bløtbunnsområder.

Slik søker du

Slik søker du

Forurensningsforskriften