Terrenginngrep

Terrenginngrep kan være både utgraving, utfylling, oppfylling, sprenging, skjæring og annen justering av terreng. Eksempler på større terrenginngrep er steinbrudd, grustak og massemottak.

Krever søknad

Hovedregelen for terrenginngrep er at dersom inngrepet er vesentlig, så må det søkes om. Vesentlige terrenginngrep er søknadspliktig etter plan- og bygningslovens § 20-1 bokstav k). Hva som er et vesentlig terrenginngrep må vurderes konkret i hvert tilfelle.

  • Terrenginngrep er i utgangspunktet søknadspliktig dersom det er:
  • Innenfor 100 metersbeltet og i strandsonen
  • Omfattende og/eller kan få virkning på naturmiljøet (for eksempel hule eiker eller bekker)
  • I konflikt med kulturminner eller er innenfor hensynssone bevaring kulturmiljø
  • Er nærmere nabogrense enn 1 meter

Søke med hjelp av fagfolk

Søknad om vesentlig terrenginngrep må utformes av et firma som har kompetanse til å gjennomføre en søknadsprosess (ansvarlig søker). Det kan for eksempel være en byggmester, entreprenør eller arkitekt.

Krever ikke søknad

Skal du i gang med mindre fylling eller planering av terreng, kan dette falle inn under tiltak som ikke krever søknad og tillatelse. Hva som anses som mindre, vil avhenge av tiltakets karakter og innvirkning på omgivelsene. Du har selv ansvar for å sjekke at det du skal bygge ikke kommer i strid med plan- og bygningsloven, gjeldende planer eller annet regelverk. Dette kan påvirke om du må søke eller ikke. Unntak for søknadsplikt gjelder for eksempel ikke for tiltak som krever dispensasjon.

Flere mindre, uvesentlige arbeider kan også over lengre tid, og samlet sett, føre til vesentlige endringer av terrenget og dermed utløse søknadsplikt.

Du trenger i utgangspunktet ikke søke dersom tiltaket gjelder fylling/planering der høydeforskjellen i forhold til opprinnelig terreng ikke fører til

  • Mer enn 3 m avvik i spredtbygd strøk
  • Mer enn 1,5 m avvik i tettbygd strøk
  • Mer enn 0,5 m avvik på eiendom for rekke- og kjedehus og lignende i tett bebyggelse

Du må påse at avstanden mellom fyllingsfoten (altså der inngrepet starter) og nabogrensen er minst 1,0 m på egen grunn, og fyllingstoppene må ikke være høyere enn kravene som er satt for forstøtningsmurer. Hvis fyllingsfoten kommer nærmere enn 1 meter blir tiltaket blir søknadspliktig og du må innhente et skriftlig samtykke fra naboen før søknaden sendes inn til kommunen.

 

Bildet viser en 1 m høy fylling - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

 

 

Bildet viser en 1 meter høy fylling der fyllingstoppen må plasseres 2 meter fra nabogrense.

Bildet viser en 1, 5m høy fylling - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

 

Bildet viser en 1,5 meter høy fylling der fyllingstoppen må plasseres 4 meter fra nabogrense.

Dersom tiltaket kan medføre konflikt med miljø- eller kulturminneverdier anbefaler vi at du søker på tiltaket, selv om terrengendringen er under de definerte grensene i Byggesaksforskriften (SAK10). Det betyr at det ikke bare er fyllingshøyden som er avgjørende for om søknadsplikten inntrer, men omfang og mulige konsekvenser.

Krav til reguleringsplan

Større terrenginngrep som steinbrudd, grustak og massemottak kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn og dermed utløse krav til reguleringsplan etter plan- og bygningslovens § 12-1. Plankravet kan vurderes uavhengig av omfanget på terrenginngrepet dersom konsekvensene for miljø eller samfunn anses som store.