Mikrohus

Et mikrohus er en frittliggende boligbygning som ikke overstiger 30 kvadratmeter i verken bebyggelsesareal (BYA) eller bruksareal (BRA). Boligen kan ikke inneholde mer enn én boenhet, og kun ha én etasje. Mikrohuset må ikke på noe punkt overstige en høyde på 4,5 m over bakken.

Oppføring av et mikrohus er et søknadspliktig tiltak etter plan- og bygningsloven § 20-1.

Krav til mikrohus

Fra 01. juli 2023 trådde det i kraft nye regler for mikrohus som var ment å gi økonomiske besparelser og åpne for større egeninnsats i byggeprosessen.

De nye reglene for mikrohus gjør unntak fra flere krav i byggteknisk forskrift (TEK17) og følger i hovedsak reglene for fritidsbolig med én boenhet.

Mikrohuset er unntatt fra kravene til tilgjengelighet. Det betyr blant annet at det ikke behøver å være trinnfritt eller ha plass til snusirkel for rullestol. Et mikrohus kan kun ha én etasje, og det er derfor ikke krav til trapp. Det er heller ikke krav til bod og oppbevaringsplass. Kravet til innvendig romhøyde er redusert til 2,2 m.

Mikrohuset skal ha ventilasjon som sikrer tilfredsstillende luftkvalitet, noe som vanligvis kan oppfylles med lufteventiler og vinduer som kan åpnes. Kravene til lyd og vibrasjoner gjelder ikke for mikrohus, og heller ikke kravet til utsyn.

Mikrohuset må oppfylle de grunnleggende kravene til sikkerhet i byggteknisk forskrift. Det innebærer blant annet at mikrohuset skal være dimensjonert for å oppfylle alle kravene til konstruksjonssikkerhet, brannsikkerhet og evnen til å motstå naturpåkjenninger.

Mikrohuset skal være en boenhet til boligformål og ha alle hovedfunksjoner. Det vil si at mikrohuset må ha innendørs toalett, sovemulighet, mulighet til å tilberede og oppbevare mat (kjøkkenfunksjon), baderomsfunksjon og oppholdsareal.

Planløsningen skal være tilpasset bruken med hensyn til blant annet funksjonalitet, brukbarhet, innemiljø, sikkerhet, mulighet for vedlikehold og renhold, og ha en utforming som forebygger fare for skade på personer og husdyr ved sammenstøt eller fall. Der det opparbeides uteareal eller uteoppholdsareal, skal dette være tilpasset sin funksjon.

Mikrohus til boligformål må oppfylle forskriftens minimumsnivå til energi.

Kravene til dokumentasjon gjelder ved oppføring av mikrohus. Det vil blant annet si å dokumentere hvordan de byggtekniske kravene som gjelder for mikrohus er oppfylt, og at byggevarene som brukes har dokumenterte egenskaper.

Det nye reglene gjør ingen endringer i plan- og bygningsloven. Mikrohus må derfor fortsatt ha tilfredsstillende renovasjonsløsning, atkomst, parkering og løsninger for vann og avløp. Også reglene om sikker byggegrunn, avstand til nabogrense, samt utforming og visuelle kvaliteter gjelder for mikrohus.

Kravene til mikrohus følger av TEK17 § 1-2 annet ledd.

Søknadsprosessen

Som en del av regelendringene av 01. juli 2023, er det ikke lenger krav om ansvarsrett ved oppføring av mikrohus, så lenge boligen plasseres på allerede bebygd eiendom.

Endringen innebærer at du selv kan søke om tillatelse til å sette opp mikrohuset. Du slipper også å bruke ansvarlige foretak for å prosjektere og bygge mikrohuset.

Unntaket fra ansvarsrett gjelder ikke hvis du skal ha pipe eller skorstein i mikrohuset. Da må du ha ansvarlige foretak for å søke om tillatelse, prosjektere og oppføre mikrohuset. 

Denne forenklingen av regelverket finner du i § 3-1 bokstav e i byggesaksforskriften (SAK).

Merk: Det er heller ikke krav om obligatorisk uavhengig kontroll av fuktsikring av våtrommet og lufttettheten i mikrohus, jf. § 14-2 fjerde ledd i byggesaksforskriften.

Send søknad

Her kan du søke om oppføring av mikrohus uten ansvarsrett

Husk det må sendes nabovarsel før søknad sendes til kommunen, med mindre tiltaket ikke, eller i liten grad berører naboer og gjenboere. Det presiseres at kommunen likevel kan kreve varsling av naboer og gjenboere som ikke er varslet, dersom vi finner at vilkårene for unnlatt varsling ikke er oppfylt, jf. § 21-3 i plan- og bygningsloven.