Gode råd i en urolig tid

Nyhetene velter over oss og mange kjenner på engstelse knyttet til urolige tider i verden. Heldigvis finnes det noen metoder vi kan bruke for å minske eget stress og uro.

To menn som står ved siden av hverandre ute i en park. - Klikk for stort bildeFolkehelsekoordinator Kim Grytting Andersson og beredskapskoordinator Thor Henry Thorød deler noen enkle råd til folk som er engstelige i disse urolige tider. Sigfrid Kvasjord

Når verden er urolig, uoversiktlig og usikker, er de redaktørstyrte mediene svært viktige for formidling, analyse og kunnskap. Samtidig gjør nyhetsflommen mange engstelige. Det er så mye man ikke vet, ikke forstår og ei eller har kontroll over.

I Sandefjord kommune ønsker leder av psykososialt kriseteam Frøydis Tveita, folkehelsekoordinator Kim Grytting Andersson og beredskapskoordinator Thor Henry Thorød å gi noen gode råd til innbyggerne om hvordan engstelsen kan reduseres.

–  Vi har bearbeidet og forenklet fem råd som psykolog Sunniva Itland ble sitert på i Aftenposten nylig. Dette er gode råd som vi ønsker å videreformidle til innbyggerne i Sandefjord, sier beredskapskoordinator Thorød.

De fem rådene:

  1. Begrens nyhetssjekking til 1-2 ganger daglig, maks 15 minutter hver gang. Dette hjelper deg med å redusere unødvendig stress.
  2. Les nyheter uten å bekymre deg, se punkt 3 for hvordan. Du kan ikke kontrollere alt, så det er viktig å slippe bekymringene.
  3. Planlegg tid til å tenke, ved å sette av 30 minutter daglig til tanker som bekymrer deg. Ignorer slike tanker ellers. Dette gir deg kontroll over når du bekymrer deg.
  4. Tenk mindre på det du ikke kan gjøre noe med. Tenking alene løser ingenting. Gjør noe hvis du kan, ellers slipp tanken. Å handle gir konkrete resultater, mens overtenking bare øker uroen.
  5. Fortsett med daglige rutiner selv om du er urolig. Tillat deg selv å ha det bra. Rutiner gir stabilitet og hjelper deg med å fokusere på det positive.

Leder av psykososialt kriseteam Frøydis Tveita og folkehelsekoordinator Kim Grytting Andersson oppsummerer rådene enda kortere:

– Sett grenser for nyhetssjekking, sett av begrenset tid til bekymring, fokuser på det du kan påvirke og hold på rutiner.

Ulike hjelpetilbud

Selv om disse rådene tilsynelatende kan virke som en enkel løsning, så er det ikke slik at dette fungerer for alle. I Sandefjord kommune har vi også ulike tilbud til personer som kjenner på utrygghet og engstelse.

Dette er alt fra kurs på Frisklivssentralen eller Lærings- og mestringssenteret til lavterskeltilbud innen psykisk helse for barn og unge. 

Dersom du har behov for å snakke med noen om din engstelse, er det mange ulike aktører som kan hjelpe deg. Det er både telefonnummer du kan ringe og noen du kan chatte med.

Helsenorge har en side med god oversikt over hvor du kan få hjelp dersom du trenger noen å snakke med.

Kommunen har også en oversikt over ulike ressurssider og hjelpetelefoner du kan benytte deg av dersom du trenger hjelp.